Info Koronavirus

NESO-lærlingene fikk møte statsministeren

28.08.2018 10:39:58
 
Lærlingene Ådne (19), Lise-Lotte (23), Julian (19), Sander (20) og den ferske fagarbeideren Andreas (27) fikk møte statsminister Erna Solberg. På byggeplassen i Svolvær fikk statsministeren se de fem, sprell levende eksemplene på at den alternative opplæringsmodellen til NESO virker.

NESOs lærlingeskole drives etter en modell hvor elevene har lærlingekontrakt med en entreprenør fra første skoledag. Lærlingene mottar lønn over fire år med utdanning, og kan bo hjemme. Det aller viktigste med NESOs lærlingeskole er hvordan teori og praksis er stablet over alle de fire årene.

– På hotell! 
 – Samtidig som byggenæringen i Nord-Norge, da som nå, hadde et skrikende behov etter kvalifisert personell, så vi at mange praktisk anlagte elever hoppet av den tradisjonelle videregående yrkesfagopplæringen i løpet av de to første årene med teori – altså før de kom i gang med den praktiske delen av utdanningen. Med vår alternative modell, veksles det mellom teori og praksis over alle fire utdanningsårene, forklarte adm. dir. Ruben Jensen i NESO. 
Teoridelen er samlingsbasert, og samlingene fordeles over alle skoleårene. 
– Da bor elevene på hotell i Svolvær, fortalte NESO-sjefen til statsministeren og hennes følge. 

Ingen stryk
Lærlingeskolen har akkurat påbegynt sitt tiende skoleår. Ingen av elevene har fått stryk på eksamen i løpet av disse årene. Frafallet er på bare sju prosent. 
– For mange oppleves det som en lettelse når de skjønne at det fins en annen vei fram til formelt kompetansebevis enn to sammenhengende år på skolebenken – før de får drive med praktisk arbeid, fortalte Ruben Jensen til statsminister Erna Solberg før han la til: 
– Vi er stolte over våre elever!
Lise-Lotte Gjendahl har både fullført allmennfaglig videregående og gjennomført førstegangstjenesten før hun begynte på lærlingeskolen.

– Flott alternativ 
– På grunn av at jeg har generell studiekompetanse fra før, slipper jeg en del fag på teorisamlingene. Jeg har cirka halv dag da, fortalte Lise-Lotte til en lydhør statsminister. 
– Dette er jo et kjempeflott alternativ. Dere tre har brukt opp retten til videregående opplæring, men får likevel utdanne dere innenfor det dere vil holde på med, konkluderte Erna Solberg og viste til Lise-Lotte, Sander og Andreas. 
Ådne og Julian bestemte seg tidlig for å bli snekkere, og har gått rett fra grunnskolen til NESOs Lærlingeskole.   

BIM-presentasjon
I tillegg til å møte de fem elevene fra lærlingskolen, fikk Erna Solberg en digital rundtur på byggeplassen under ledelse av Robin Dahlberg fra DSN Entreprenør. Etterpå fikk hun se den ekte utsikten under en rundtur i den nye bydelen rett ved innseilingen til SvolværGod stemning da statsminister Erna Solberg møtte fem lærlinger fra NESOs lærlingskole,
fv: Ådne Dahlberg (DSN Entreprenør), Andreas Fremnes Danielsen (har fått fagbrevet, fagarbeider hos BE Entreprenør),
Julian Aagaard-Nilsen Nøtnes (Tre Team), Sander Selnes Sortland (BKT Entreprenør) og Lise-Lotte Gjendahl (Entre Entreprenør).
Foto: Jan Eivind Fredly, Aidem Media

Entreprenørene:
 
  •  Ådne Dahlberg (19) er lærling hos DSN Entreprenør
  •  Lise-Lotte Gjendahl (23) er lærling hos Entre Entreprenør
  •  Julian Aagaard-Nilsen Nøtnes (19) er lærling hos Tre Team 
  •  Sander Selnes Sortland (20) er lærling hos BKT Entreprenør
  •  Andreas Fremnes Danielsen (27) fikk sitt fagbrev i sommer, og har fortsatt som fagarbeider hos BE Entreprenør etter læretiden.