NESO feiret storstilt 30-årsjubileum

29.10.2016 09:37:00
NESO-feiret i helga sitt 30-årsjubileum i Bodø med rekordhøy deltakelse Det er 30 år siden NESO ble stiftet i Bodø av tolv framtidsretta entreprenører i Nordland. Naturligvis ble også markeringa av 30-års jubileet lagt til Bodø. Med hele 350 deltakere lå det an til å bli en storstilt markering alt fra dag en på Scandic Havet.
 

Den offisielle åpninga ble foretatt av styreformann Bjørn Johansen i Roald Johansen Ingeniørforretning A/S i Alta fredag.  
Johansen la vekt på at NESO ønsker aktive medlemmer og at de skal benytte seg av NESO sine tilbud.  
I dag er NESO med sine 121 medlemsbedrifter blitt en betydelig samfunnsaktør. Bedriftene har en samlet omsetning på 11 milliarder kroner, med 4500 ansatte, sa adm. direktør for NESO, Ruben Jensen i sin åpningstale.
- Det er ikke lenger sånn at søringer kan se på oss i nord som tusseladder og utgiftsposter, sa Jensen.
Administrerende direktør Ruben Jensen innledet talen med å ønske velkommen til   medlemsbedrifter, kunder, gjester og samarbeidspartnere. Jensen kunne fortelle at det denne gangen var lagt stor vekt på å ha det artig.
- Det er feiringa av oss sjøl som står i høysetet, sa Jensen.
Jensen oppsummerte kort utfordringer som NESO setter i fokus i sin strategitenking: 
- Næringspolitikk og rammebetingelser, digitalisering, kunder og myndighetskrav, og ikke minst rekruttering.
Markeringa starta torsdag 27. oktober med seminar om tekniske anlegg- prosjekter i sluttfasen. Fredagen var det bl.a fagseminar og offisiell åpning, samt foredrag om framtidas byggenærning og juridisk tema. På kvelden var det tur til idylliske Kjerringøy – et sted med historisk sus. Blant annet er flere av Hamsuns romaner filmatisert her.

Fredag fikk byggebransjen seg også en påminnelse om hvilke utfordringer en står overfor når det gjelder automatisering og digitalisering. Her har byggenæringa en lang vei å gå før den kommer opp på et gjennomsnitt for næringer i Norge, noe som også innebærer et stort potensial for produktivitetsvekst, sa seniorrådgiver, fauskemannen  Lars Christian Christensen i firmaet Multibim. Han la også vekt på behovet for aktiv markedsføring av næringa i konkurransen om å sikre seg de klokeste hodene.
Christensen tok forsamlinga med på en visjonær reise i hva digitalisering og moderne robotteknologi vil medføre av endringer for byggebransjen i nær og fjern framtid. Christensen var klar på at det gjelder å følge med i timen, det er snakk om en teknologisk revolusjon.
Stikkord for driverne i dette er bl.a:
- Big data
- HoloLens
- 3D printing og 3D scanning
- Roboter og droner

Noe av dette er allerede i bruk, men det er bare begynnelsen, og teknologien utvikler seg lynraskt og tvinger seg fram ikke, minst ut fra kostnadsbesparelser som følger med.  Denne utviklinga vil kunne innebære at hver 3. norske arbeidsplass blir erstattet med den nye teknologien om 20 år, sa Christensen.
- Nøkkelbegrepet for byggebransjen er samarbeid i nettverk og smart bruk av den nye teknologien, sa Christensen.
Jubileumsfeiringa fortsatte lørdag med festmiddag og prisutdeling som et høydepunkt.