Her er finalistene i NNM!

24.05.2022 10:48:44
Seks finalister skal konkurrere om tittelen nordnorsk mester i Tromsø i juni.
 

Tidligere i mai ble det gjennomført fylkesvise finaler, hvor man til slutt fikk kåret fylkesvinnere for Nordland, Troms og Finnmark i både betongfag og tømring.

Dermed står man igjen med tre finalister innen hvert fag, og to nordnorske mestere skal kåres i Tromsø i juni.  

- Det var ca. 50 påmeldte totalt, og det var et sterkt heat. Spørsmålene var hentet fra pensum på byggfag. Vi måtte ha omkamp i et av fylkene på betong, og i to av fylkene på tømrer, forklarer Remi Hanssen i NESO, som er ansvarlig for konkurransen. 

Det er 12. gang NESO arrangerer NNM for lærlinger, og den praktiske delen av finalen vil foregå på Mandelasletta under Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse (NNBA) fredag 10. juni. Deretter følger en teoretisk del lørdag 11. juni før vinnerne kåres.

- Alle som er i finalen er allerede vinnere i sitt fylke. Vårt mål med å arrangere konkurransen er at lærlinger skal få vist frem hva de kan. På messen kommer det opptil 10.000 deltakere, så i år blir det ekstra oppmerksomhet for deltakerne, slår Hanssen fast.

Alle finalistene er sikret en sjekk på 3000.- kroner. De to vinnerne får naturligvis også ekstra premiering.

- De vil sikre seg hver sin vinnersjekk på 15 000 kroner. I tillegg vanker det som regel både gavekort og verktøy fra leverandører. Det kan med andre ord bli en meget innbringende helg for de to som etter lørdag 11. juni kan kalle seg nordnorsk mester, slår Hanssen fast.

Dette sier deltakerne selv om å være lærling, og deres forventninger til konkurransen:

Tømrerfag

Thomas Hansen, Kanstad Trelast - Nordland

- Det er artig og spennende å få være med på dette, jeg gleder meg til å dra til Tromsø og se hvordan det går, sier Hansen, som jobber for Kanstad Trelast i Lødingen.  

- Jeg trives med å være lærling, koser meg på jobb og lærer mye nytt. Kanstad er en flott arbeidsplass som jeg trives godt på, sier Thomas Hansen.

 

Christopher Teigstad Iversen, Peab Bjørn Bygg - Troms

- Det er jo litt artig at det arrangeres en sånn konkurransen, det blir en god oppladning til fagprøven jeg skal ta i august, sier Teigstad Iversen.  

- Tror det blir artig, men litt skummelt også. Jeg var selv å så på konkurransen sist den ble arrangert på messen i 2019, og det var veldig mye folk å så på. Men jeg tror det kommer til å gå bra legger han til.

Når vi er i kontakt med Christopher er han ute og jobber med en ny enebolig på Fagereng.  

- Jeg har det som plommen i egget. Det er veldig interessant og jeg lærer masse. Peab Bjørn Bygg må være den beste arbeidsgiveren man kan ha, her er det masse trivelige folk som jeg lærer mye av, skryter Teigstad Iversen.

Mathias Heggelund, Peab Bjørn Bygg - Finnmark

Mathias Heggelund vant finalen i Finnmark, uten å ha satt seg veldig inn i hva NNM gikk ut på. Men utfordringen tar han like fullt på strak arm!

- Det blir artig med konkurranse, og at det kommer mye folk og ser på er bare gøy. Det kommer ikke til å påvirke meg at det er mange der, det er bare trivelig å ha noen å snakke med, sier Heggelund.  

Han skal snart begynner på tredje året sitt som lærling, og er ikke i tvil om at han har funnet riktig yrke.  

- Jeg var skolelei, så det var godt å komme ut i arbeidslivet. Dette er et perfekt yrke for meg, slår Heggelund fast. 

Betongfag

Isak M. Storvoll, MBA Entreprenør - Nordland

- Dette blir veldig spennende, det kan bli en artig opplevelse det der, sier Isak Storvoll fra MBA Entreprenør på Mo.

På jobb har han kollegaer som tidligere har deltatt i NNM, som kan gi gode råd og tips.

- De sier at det bare er å gjøre det jeg alltid gjør på jobb, så får man vist hva man kan. Så får vi se hvilken plassering det holder til, sier Storvoll, som skryter av både arbeidsgiver og kollegaer han har lært mye av.

Isak gleder seg til den praktiske delen av konkurransen.

- Det blir jo litt spesielt at folk skal stå å se på at jeg jobber, men jeg må bare konsentrere meg om det jeg skal gjøre. Det blir nok litt nerver, men jeg liker å konkurrere.   

Sander Åsgård, Peab Bjørn Bygg - Troms

- Dette synes jeg er ganske artig å få være med på. Det er en flott mulighet til å vise frem litt av hva man kan, sier Sander Åsgård, som jobber for Peab Bjørn Bygg i Tromsø.

- Vi kommer nok til å føle litt på presset når det er mange rundt som skal se på, men jeg tror det skal gå greit, legger han til.

Sander tenker det blir vanskelig å forberede seg spesielt til den praktiske oppgaven.

-  Men det er sikkert lurt å lese seg litt opp på fakta i betongfag før den praktiske delen, mener Åsgård, som skal avlegge fagprøven til sommeren.  

- Det har vært fint å komme tidlig ut i jobb og kunne tjene egne penger. Jeg trives fantastisk godt som lærling i Peab Bjørn Bygg. Jeg har blitt tatt godt imot og følt meg velkommen fra dag en, skryter han.

Simon Aleksandersen Entreprenør Harald Nilsen – Finnmark

- Det er fint å være lærling, men det blir enda bedre å bli fagarbeider, sier Simon Aleksandersen, som ser frem til å ta fagbrevet i august.

Han jobber for Entreprenør Harald Nilsen, hvor han skryter av godt miljø.

- Jeg hadde ikke nådd denne finalen uten de flinke folkene jeg har rundt meg på jobb, sier Aleksandersen.

Selve finalen ser han bare frem til.

- Det er bare kjekt å ha masse folk rundt seg, det blir bra. De kommer vel for å se hvordan det skal gjører, smiler Aleksandersen.

 
Her er finalistene: Christopher Teigstad Iversen, Sander Åsgård, Mathias Heggelund, Simon Aleksandersen, Isak Storvoll og Thomas Hansen.