Peab Bjørn Bygg fyller 100 år!

27.04.2022 14:04:56
Fra en beskjeden start i Birtavarre i Nord-Troms, har Peab Bjørn Bygg vokst seg til en stor samfunnsaktør med 450 ansatte.
 

I 2022 er det 100 år siden Richard Bjørn startet sin handelsvirksomhet i Birtavarre i Nord-Troms.  

- I anledning jubileet har vi laget en flott bok, som alle ansatte og mange andre med tilknytning til Peab Bjørn Bygg har fått. Historikken vår er viktig, og relasjonen vår til Nord-Troms er fortsatt sterk. Gjennom arbeidet med å samle og skrive historien, har vi som har jobbet med dette også lært mye, sier Gro Skaar Knutsen, administrerende direktør i Peab Bjørn Bygg.  

Grunnleggeren, Richard Bjørn, jobbet i gruvene i Birtavarre. Da disse ble stengt åpnet han en landhandel tilbake i 1922. Familien etablerte etter hvert trevarehandel, men solgte også lenge mange andre varer. 

- Han og familien tok et viktig samfunnsansvar i det som var en middels stor nordnorsk bygd på den tiden. Da gruvene ble stengt, kjente nok Richard på et arbeidsformidlingsansvar overfor de som ikke hadde båt eller garn til å brødfø seg og familiene med. Bedriften påtok seg et arbeidsformidleransvar, og hjalp arbeiderne med å skaffe seg nye jobber. Noen dro til Svalbard og jobbet i gruvene der, noen dro til Finnmark og jobbet på fiskebruk og flere dro til Stamsund for å være med på å bygge et stort fiskeindustrianlegg for familien Johansen. Bedriften medvirket også til å skaffe folk båter og rorbuplass ved flere fiskevær, med utrustning fra landhandelen, forteller Skaar Knutsen.  I Birtavarre i Nord-Troms står fortsatt det første Bjørnhuset som Bjørn Bygg leverte alt av materialer til. Det ble bygget i 1929. Foto: Ørjan Bertelsen/PEAB Bjørn Bygg

Det første Bjørnhuset de bygget med materialer fra trehandelen, står fortsatt den dag i dag (se bildet). Også kvinnene i Birtavarre ble sysselsatt gjennom landhandelen.  

- Utallige mengder med votter og lester og andre husflidsartikler ble produsert for videresalg. Og det ble plukket opp til 30 000 liter tyttebær for videresalg til saft- og syltetøyprodusenter på Vestlandet, forteller Gro. 

2. verdenskrig førte til at alle nord for Lyngsalpene måtte evakueres mot slutten av krigen. Bjørn Bygg ble dermed etablert i Tromsø. 

- Det er bare 4-5 år siden vi fikk nye lokaler, og flyttet fra lokalene hvor bedriften først ble etablert i TromsøBjørnstrand. Det var litt vemodig, selv om det var nødvendig, sier Skaar Knutsen.   

- Artig, interessant og utfordrende 

De siste 30 årene har utviklingen virkelig skutt fart for bedriften. Oppkjøpet av Entreprenør Nils Meland i 1997 var en viktig milepæl. 

- Frem til da hadde vi ca. 30 tømrere. Med oppkjøpet fikk vi også inn betongarbeidere. Vi var en viktig aktør som bygde mye i Nord-Norge også før dette, men det oppkjøpet bidro til å gjøre oss til den entreprenøren vi er i dag, sier direktøren.  

Fra å jobbe primært med trebasert boligbygging og mindre yrkesbygg, påtar nå Peab Bjørn Bygg seg det meste av entreprenøroppdrag i byggebransjen. Selv har Gro vært i selskapet siden 2003, og ble i 2018 administrerende direktør. Foruten Tromsø, er Peab Bjørn Bygg også lokalisert i Kirkenes, Alta, Bardufoss, Finnsnes, Harstad, Narvik og Stokmarknes.  I 2020 omsette selskapet for 1,5 milliarder.

- Dere har vokst til en stor samfunnsaktør med mange ansatte, og store, viktige prosjekter? 

- Det har vi helt klart, og det er både fordeler og utfordringer med det. Prosjektene våre omfatter alt fra vernebygget til Hurtigruten på Stokmarknes, til studentboliger i Alta. Det er veldig ulike typer jobber, så våre folk må kunne mye forskjellig. Det er ikke mulig å ha 450 ansatte om en bare bygger boliger. Det gjør det både artig og interessant, men også utfordrende, sier Skaar Knutsen, som merker at Peab Bjørn Bygg går hånd i hånd med samfunnsutviklingen. 

- Nå bygger vi hotell på Stokmarknes, og vi har bygget vernebygget for Hurtigruten samme sted. Det er prosjekter vi ikke hadde fått om vi ikke hadde hatt en samfunnsutvikling innen turismen som tilsa at det var grunnlag for en satsing på prosjekter som disse, påpeker hun.  

Rekruttering 

I 2007 ble Bjørn Bygg AS et datterselskap i Peab Norge AS, og har siden gått under navnet Peab Bjørn Bygg. 

- Rekruttering er en nøkkel for å lykkes og vokse. Hvordan jobber dere med dette i dag? 

- Vi har en sterk posisjon, spesielt i Tromsø, det hjelper på. Men kampen om fagarbeiderne blir stadig større. Hos oss er ti prosent av bemanningen lærlinger. Å satse på utdanning av egne fagfolk har alltid vært viktig for oss, vi vil ikke være en bedrift som bare driver med administrering av underentrepriser. Vi har egne folk som jobber med oppfølging av lærlinger, og fadderne. Det er viktig å ha gode faddere også, sier Skaar Knutsen.  

- Generelt jobber vi også mye med å være synlige, på byggeplassene, i sosiale medier og på alle arenaer hvor vi kan drive rekruttering, som for eksempel utdanningsmesser, legger hun til.  

Positiv dreining 

De siste årene mener Gro å ha sett en mer positiv dreining i offentligheten til det å være fagarbeider.  

- Det skal være status å bygge noe, og de siste 2-3 årene mener jeg å ha sett en mer positiv tilnærming i mediene og offentligheten. Vi har også lyktes med å få flere kvinnelige lærlinger. Så får vi håpe at vi får beholde dem. Det skal være rom både for de som utdanner seg videre, og de som stortrives med å være fagarbeider, sier Skaar Knutsen.  

De siste årene har de også hatt ekstra fokus på å rekruttere voksenlærlinger, gjennom kampanjen «ufaglært og handy» 

- Mange er ikke klar over mulighetene som ligger i å kunne bli voksenlærling. Man kan fint starte som hjelpearbeider på en anleggsplass, og så vurdere om et voksenlærlingløp kan være noe for deg, sier direktøren.  

Markeringer 

Jubileumsåret skal markeres skikkelig, med små og store markeringer gjennom året. Blant annet planlegges det at Peab Bjørn Bygg skal stille med 100 deltakere på mila under Midnight Sun Marathon i Tromsø til sommeren. Selve høydepunktet er planlagt til midten av august. Da skal alle ansatte med familier inviteres til en storstilt feiring i Birtavarre - hvor det hele startet.  

- Da skal vi ha mange aktiviteter, plattdans, grilling og hygge. Vi føler det er på sin plass å feire og markere en så stor milepæl, sier direktøren. 

 
Tømrerne på Norheim- et boligprosjekt i Tromsø med både bolighus og blokk. Her ser vi Francisco Queta (tømrerlærling), Jon Winther Riise (tømrer), Christian Leon Guttormsen (tømrerlærling) og funksjonær Endre Halvorsen (i hvit hjelm). Foto: Ørjan Bertelsen/PEAB Bjørn Bygg