Her er finalistene i NNM for lærlinger!

18.04.2023 08:47:26
Seks finalister skal konkurrere om tittelen nordnorsk mester i den store finalen som arrangeres i Harstad i mai.
 

Det er 13. gang NESO arrangerer NNM for lærlinger i byggfag. Nylig ble det gjennomført fylkesvise finaler, hvor en vinner ble kåret i betong og en i tømrer fra henholdsvis Nordland, Troms og Finnmark.

Disse skal møtes til Nordnorsk Mesterskap for Lærlinger i Harstad 10. mai, som arrangeres i tilknytning til NESOs årsmøte som i år er lagt til samme sted.

I tømrerfaget møtes Felix Mack Holst (MBA Entreprenør - vinner Nordland), Markus Skogstad (Harstadbygg Bolig - vinner Troms) og Sander Hågensen (PEAB Bjørn Bygg, avd. Alta - vinner Finnmark) til kamp om tittelen.

I betongfag er det Lars Ivar Solberg (MBA Entreprenør - vinner Nordland), Sander Pettersen-Heim (Element NOR - vinner Troms) og William Brekkan Rasmussen (Jaro - vinner Finnmark) som skal konkurrere om å bli nordnorsk mester.

– Av 55 påmeldte lærlinger har vi kåret seks verdige finalister. Årets fylkesfinaler ble en meget jevn affære. Vi måtte blant annet ha ekstra utslagsrunder i tømrerfaget både i Nordland og Finnmark, sier Remi Hanssen i NESO, som er ansvarlig for gjennomføringen av konkurransen.

Finalen vil bestå av både en praktisk oppgave og en teoretisk del, som begge gjennomføres i Harstad 10. mai. Kandidatene som samlet kommer ut med høyst score i hvert fag, kåres til nordnorske mestere.

– Jeg lover en meget flott og ikke minst spennende finale når disse «argingene» av noen lærlinger møter til dyst. Som fylkesvinnere er alle finalistene allerede sikret en pengepremie på 3000 kroner. De to vinnerne vil i tillegg få ekstra premiering; 15.000 til hver, røper Hanssen.

Dette er finalistene: 

Betongfag

Lars Ivar Solberg fra MBA Entreprenør - vinner Nordland:

– Det blir artig å få konkurrert og testet kompetansen sin, og få målt seg litt mot andre enn de man vanligvis har rundt seg. Det blir artig å se hva finalistene i de andre fylkene kan, sier Solberg.

Han har gått VG1 og VG2 på byggfag, og jobber nå på andre året som lærling i MBA Entreprenør i Mo i Rana.

– Her trives jeg veldig godt. Mange hyggelige unge folk, og mange gamlinger som kan mye. MBA er en veldig fin bedrift, slår han fast.

At MBA Entreprenør sikret seg begge finalistene fra Nordland, både i tømring og betongfag, er han slett ikke overrasket over.

– Vi har de flinkeste og mest kompetente folkene, smiler han, og legger til at han for øyeblikket jobber med nasjonalbiblioteket på Langneset.

I fjor ble kompisen Isak M. Storvoll nordnorsk mester i betongfag.

– Det var artig, så jeg skal prøve å fiske etter noen gode tips fra han, forsikrer Solberg.     

 

Sander Pettersen-Heim fra Element NOR - vinner Troms:

– Jeg har ikke så mye forventninger til deltakelsen, men det blir sikkert en fin opplevelse, sier Pettersen-Heim.

I snart et år har han jobbet som lærling hos Element Nor, og gått det første året på NESO Lærlingeskole.

– Jeg ble kjent med tilbudet på NESO Lærlingeskole gjennom en presentasjon på ungdomsskolen, og så på det som en fin mulighet. Hos Element Nor jobber jeg med å lage vegger og trives fint med det, forsikrer Pettersen-Heim som er hjemmehørende i Ballsfjord.   

 

William Brekkan Rasmussen fra Jaro - vinner Finnmark:

– Jeg tror dette blir veldig artig, jeg kjenner et par stykker som har vært med i NNM for lærlinger tidligere som har hatt gode opplevelser, sier Brekkan Rasmussen, som stortrives som lærling i Alta.  

– Jeg går NESO-lærlingeskole på 2. året, og stortrives med det. Jeg hadde egentlig andre planer, men fikk vite om muligheten da jeg hadde sommerjobb i Jaro. Å kunne gå rett ut i jobb og tjene penger fra dag en var perfekt for meg, slår Brekkan Rasmussen fast, og skryter også av sin arbeidsgiver.

- Jaro er en bedrift i stor vekst som tar godt vare på sine ansatte. Jeg får være med på mange morsomme prosjekter. Nå har vi akkurat fullført trappene til Fellesbygget i Alta, og nå holder vi på med en trafostasjon som skal leveres på 30 dager, forteller 17-åringen.   

Tømrerfag

Felix Mack Holst fra MBA Entreprenør - vinner Nordland

– Det er jo artig å få bli med på noe sånt som dette, det er ikke alle som får den muligheten, slår Mack Holst fast.

Han har gått to år på byggfag på Mo, og er nå inne i sitt første år som lærling hos MBA Entreprenør.

– Det er en spennende jobb, på en bra arbeidsplass. Akkurat nå jobber jeg på et leilighetsprosjekt. I dag har jeg satt opp garderobeskap, ellers har det gått mye i montering av vindu og dører i det siste, forteller han.

MBA Entreprenør har hatt en rekke ganger hatt finalister i NNM for lærlinger.

– Heldigvis er vi to finalister fra MBA, vi kjenner nok litt på forventningspresset, humrer Mack Holst. 

 

Markus Skogstad fra Harstadbygg Bolig - vinner Troms

– Jeg gleder meg veldig, det er jo artig å få vist frem hva man kan. Jeg kjente ikke til konkurransen før jeg ble tipset om den av HR-lederen vår, men har fått satt meg litt inn i hva det går ut på nå. Det kan jo bli litt skummelt hvis det kommer mange for å se på finalen, men først og fremst tror jeg dette blir en artig opplevelse, sier Markus, som får konkurrere på hjemmebane.

Han har gått to år på byggfag i Harstad og er nå på 2. året som lærling.

– Det trives jeg godt med. Det er artig å få til ting, og kunne jobbe mer og mer selvstendig, sier Skogstad, som for tiden jobber med å skifte kledning på en enebolig.

– Jeg trives kjempegodt hos Harstad Bygg, det er en flott arbeidsgiver, avslutter han. 

 

Sander Hågensen fra PEAB Bjørn Bygg, avd. Alta - vinner Finnmark

– Det blir spennende å konkurrere, så får tiden vise hvordan det går, sier Hågensen.

Han går sisteåret på NESO Lærlingeskole, og er ansatt i PEAB Bjørn Bygg sin avdeling i Alta.  

– Det er veldig fint å jobbe i PEAB. For tiden jobber jeg på Tåsenhjemmet i Oslo, forteller Hågensen.

Prosjektet han jobber på er et stort sykehjem med 130 beboerrom og dagsenter, som bygges i massivtre.  

– Der får jeg prøvd meg på veldig mye forskjellig, nå har det vært en del jobbing med elementer til dette massivtreprosjektet, og gesimskasser. I tidligere prosjekter har det gått mye i montering av vindu, dører og vegger, forteller han.