Her er vinnerne i NNM!

10.05.2023 14:51:40
William Brekkan Rasmussen (18) og Sander Hågensen (20) er nordnorske mestere for lærlinger i byggfag.
 

Nordnorsk mesterskap for lærlinger ble for 13. gang arrangert i Harstad onsdag. Til finalen kom fylkesmestere i tømrerfaget og betongfaget fra Nordland, Troms og Finnmark. Begge årets nordnorske mestere er hjemmehørende i Alta og går på NESO Lærlingeskole.

Teori og praksis

Dagen startet med den praktiske delen av NNM-finalen, som ble arrangert utenfor Quality Hotel i Harstad. Oppgaven for tømrerne besto i å bygge et utvending et hjørne til et byggverk, mens lærlingene på betongfag fikk en forskalingsoppgave.

Etter den praktiske oppgaven var det William Brekkan Rasmussen fra Jaro som lå best an i betongfag, tett fulgt av Lars Ivar Solberg fra MBA Entreprenør og med Sander Pettersen-Heim fra Element NOR på 3.plass. I tørming var det bare ett poeng som skilte finalistene etter den praktiske delen; Sander Hågensen fra Peab Bjørn Bygg avd. Alta og Markus Skogstad fra Harstabygg Bolig hadde begge 6 poeng, mens Felix Mack Holst fra MBA Entreprenør fulgte hakket bak med 5 poeng.

I den teoretiske delen av finalen ble de tre finalistene i hvert fag plassert på et podium foran et publikum bestående av deltakerne på årsmøtet til Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjons (NESO). Finalistene fikk ti teoretiske oppgaver, hvor hvert riktige svart ga ett poeng. 

Betongfag

I betongfinalen ble Brekkan Rasmussen fra Jaro sterkt utfordret av MBA Entreprenørs Lars Ivar Solberg, men til slutt sto Brekkan Rasmussen igjen som klar vinner.

– Dette føles helt fantastisk, vanvittig morsomt, konkluderer Brekkan Rasmussen.

To ganger tidligere har Jaro hatt finalister i NNM, men aldri tidligere har bedriften hentet tittelen hjem.

– Så da er det ekstra artig å ta tittelen hjem, slår han fast.

Brekkan Rasmussen utmerket seg også med at han kom raskt i gang med den praktiske oppgaven.  

– Når jeg så oppgaven, så tenkte jeg at det ville bli litt knapt med tid. Jeg sørget derfor å komme raskt i gang - ikke stå å tenke for mye, sier Brekkan Rasmussen.

På podiet, hvor lærlingene ble utfordret på teori, holdt han nervene i sjakk.

– Det var bare morsomt. Jeg hadde lest meg litt opp og temaene var også ting jeg har god kontroll på, slår 18-åringen fast.

Tømrerfag

I tømrerfaget ble det svært jevnt. Til slutt måtte det utslagsspørsmål til for å skille Hågensen fra Peab Bjørn Bygg og Skogstad fra Harstadbygg Bolig. Hågensen avgjorde da det hele til sin fordel.

– Nå er jeg helt skjelven, dette var veldig artig. Han var veldig flink han fra Harstadbygg også. At det var en tøff konkurranse gjorde det nesten enda artigere å vinne, sier Hågensen, som har god grunn til å feire ekstra i dag: Han ble nemlig nordnorsk mester på 20-årsdagen sin!

På den praktiske delen var Hågensen den første av de seks finalistene som sa seg ferdig.

– Jeg var ferdig ca. en halvtime før fristen, mens alle de andre jobbet tiden ut. Jeg har ikke jobbet med en slik oppgave tidligere, men har faktisk prøvd på noe lignende hjemme en gang, røper vinneren.

Hågensen er tydelig på at tittelen henger høyt.

– Det er en veldig artig tittel å ha. Jeg er faktisk den tredje i min klasse som vinner. I fjor vant Thomas Hansen (tømrer fra Kanstad Trelast), og i 2021 vant Even Solheim (fra Kivijervi Entreprenør), sier Hågensen, som til sommeren har fullført NESO Lærlingeskole.

15.000 kroner

Foruten heder og ære, får vinnerne av NNM med seg 15.000 kroner hver. Alle som kom til finalen, var allerede sikret 3000 kroner hver som fylkesvinnere.

– Det er utrolig mange flinke, unge håndverkere i Nord-Norge! Vårt mål med å arrangere konkurransen er at lærlinger skal få vist frem hva de kan, og at flere skal få opp øynene for denne yrkesmuligheten, sier NESOs Remi Hanssen som ledet konkurransen. 

Her finner du oversikten over alle tidligere vinnere av NNM for lærlinger. 

Finalistene i betongfag var:

-         Lars Ivar Solberg fra MBA Entreprenør (Nordland)

-         Sander Pettersen-Heim fra Element NOR (Troms)

-         William Brekkan Rasmussen fra Jaro (Finnmark)

Finalistene i tømring var:

-         Felix Mack Holst fra MBA Entreprenør (Nordland)

-         Markus Skogstad fra Harstadbygg Bolig (Troms)

-         Sander Hågensen fra PEAB Bjørn Bygg, avd. Alta (Finnmark)

 
VINNERE: William Brekkan Rasmussen fra Jaro (til venstre) og Sander Hågensen fra Peab Bjørn Bygg avd. Alta (til høyre), her sammen med NESOs Remi Hansen. Foto: Marianne Steffensen Kielland/NESO