– For meg traff hjelpearbeiderprosjektet veldig godt. Både timingmessig og i forhold til hva jeg hadde behov for, for å kunne komme ut i jobb, sier Eirik Dahle.

I høst var han en av deltakerne på NESO og NAV Nordland sitt hjelpearbeiderprosjekt, og i praksis hos Fauskebygg.

– Hele opplegget har vært veldig bra. Jeg har fått mye både teoretisk og praktisk opplæring. På samlingene i Svolvær med NESO har vi fått veldig god oppfølging. Vi har fått mange kurs som arbeidsgivere vil etterspørre, sier Dahle.

Håper prosjektet videreføres

Han er utdannet innen IT, men har ønsket å endre karrierevei til mer praktisk rettet arbeid. Det har ikke bare vært enkelt, da han har brukt opp sine rettigheter i forhold til skolegang.

– Å komme seg inn i arbeidslivet når man står utenfor, er ikke lett. Jeg har søkt på mange jobber, uten å få muligheten. Jeg har manglet en del av det arbeidsgivere har etterspurt, så at hjelpearbeiderkurset dukket opp akkurat nå var helt perfekt timing for meg, sier Dahle.

Han innrømmer at han i utgangspunktet var litt skeptisk til å delta i et prosjekt med varighet over så lang tid som 10 uker.

– Men det har gått utrolig fort, og jeg opplever at jeg har hatt veldig mye igjen for det. Også de som ikke får jobb direkte etter prosjektet vil sitte igjen med mange kurs som kan være attraktive å ha når man skal søke jobb videre. Jeg vil oppfordre alle som får en slik mulighet til å ta den, og håper at prosjektet blir videreført både i Nordland og andre steder, sier han.

Eirik Dahle sammen med NESOs Remi Hanssen (til venstre) og NESOs Henning Tennes (til høyre) under siste samling på hjelpearbeiderprosjektet i Svolvær før jul.
Eirik Dahle sammen med NESOs Remi Hanssen (til venstre) og Henning Tennes (til høyre), under siste samling på hjelpearbeiderprosjektet i Svolvær før jul.

Skryter av Fauskebygg

I Fauskebygg har han opplevd å bli veldig godt tatt imot.

– Det er en flott bedrift. De er dyktige folk som har lært meg veldig mye på de ukene jeg har vært der, slår Dahle fast.

I høst har han blant annet vært med på å skifte tak på et gammelt skolebygg.

– Jeg har fått være med på hele prosessen. Jeg har også lært mye om for eksempel bygging av stillaser og HMS - som er viktig. Det har vært rom for prøving og feiling, og lav terskel for å kunne stille spørsmål. Det har vært veldig lærerikt og har gitt mersmak, slår han fast.

Han legger ikke skjul på at han på sikt ønsker å bli tømrer. Etter endt hjelpearbeiderprosjekt har han i første omgang fått en korttidskontrakt hos Fauskebygg.

– Forhåpentligvis blir de så fornøyde at det er mulig å få fast jobb. På sikt er målet mitt å bli tømrer, og nå vet jeg at det finnes flere måter å få det til på også, slår han fast.

Positiv erfaring

Daglig leder i Fauskebygg, Ørjan Valla, er utelukkende positive til prosjekter som hjelpearbeiderprosjektet til NESO og NAV Nordland, som en vei inn i arbeidslivet.

– Vi har forsøkt å rekruttere fagarbeidere, men dette har vist seg vanskelig. Vi tenkte at dette var en mulighet for å prøve kandidater, selv om de ikke var faglært. Positive folk med rett innstilling blir gode arbeidsfolk uansett, sier Valla.

Han har sans for måten hjelpearbeiderprosjektet var organisert på, med samlinger i regi av NESO med teori og kursing, og praksis ute i bedrift.

– Det var veldig bra at de både fikk en introduksjon til bransjen og noe kursing – i tillegg til praksis, sier han.

Deltakerne var blant annet gjennom stillaskurs, liftkurs og kurs i varme arbeider i regi av NESO.

– Tenker du at det vil gjøre deltakerne mer relevante/attraktive for arbeidsgivere?

– Det gjør dem absolutt mer relevant til videre vurdering, sier Valla.

Ønsker utvidelse

Eirik Dahle har gjort godt inntrykk i Fauskebygg.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger på Eiriks innsats, initiativ og nysgjerrighet. Det er jo klart at Eirik ikke har den fagkompetansen som vi aller helst ønsker av en nyansatt, men med hans innstilling mener vi det er stort potensiale for å bli en dyktig tømrer, sier Valla.

Han er positiv til å ta imot flere deltakere om prosjektet videreføres, under forutsetning av at de har behov for arbeidskraft og at de får et godt inntrykk av aktuelle deltakere på intervju.

– Men vi ser gjerne at prosjektet utvides fra 8 til 12 uker ute i bedriften. Dette for å få et enda bedre beslutningsgrunnlag for å vurdere en eventuell ansettelse. Kanskje kunne vi da ansatt Eirik direkte til fast jobb, mens nå blir han tilbudt en korttidskontrakt, sier Valla.


Deltakerne i hjelpearbeiderprosjektet har blant annet fått innføring i bruk av lift.
Deltakerne i hjelpearbeiderprosjektet har blant annet fått innføring i sikker bruk av lift. 

Åtte deltakere

Åtte deltakere startet på NESO og NAV Nordland sitt hjelpearbeiderprosjekt i oktober. Underveis har to falt fra, mens seks har fullført.  

– Hjelpearbeiderprosjektet er nybrottsarbeid, et pilotprosjekt. Det er kanskje ikke så mange som kjenner til alle kravene som må til for å få tilgang til å jobbe på en byggeplass. Men gjennom dette prosjektet har deltakerne fått nødvendig opplæring og kursing, forklarer NESOs Remi Hanssen, som har vært ansvarlig for prosjektet.

Erfaringene fra prosjektet i Nordland har vært gode.

– Deltakerne har gitt NESO utelukkende gode tilbakemeldinger. De ble også en skikkelig sammensveiset gjeng gjennom ukene opplæringen pågikk, sier Hanssen.

Målet med prosjektet har vært å få deltakerne ut i arbeid.

– Vi har selvsagt hatt noen delmål også underveis, men målsetningen har vært klinkende klar siden vi fikk tildelt dette oppdraget fra NAV. Hver person vi kan bidra med å få ut i arbeid er av stor samfunnsmessig betydning, sier Hanssen.

Også NAV Nordland er fornøyde etter den første gjennomføringen av hjelpearbeiderprosjektet.

– Vi opplever at hjelpearbeiderkurset har fungert godt. Dette stemmer også med tilbakemeldingene vi fikk hos deltakerne da vi besøkte tiltaket tidligere i vinter, som var veldig positive, sier juridisk seniorrådgiver i marked og kompetanseavdelingen, Øystein Strøm Rist.

– Hovedformålet med tiltak gjennom NAV er å få flest mulig i arbeid. På denne måten kan man begrense utenforskap og få flere til å føle seg inkludert i samfunnet vårt. Den samfunnsmessige betydningen av å få noen i jobb er derfor stor, legger han til.

Hanssen i NESO håper at NAV Nordland vil utlyse en ny runde med hjelpearbeiderprosjekt til vinteren.

– I så fall vil vi søke på nytt, og ta sikte på en gjennomføring til våren med avslutning før sommerferien, sier Hanssen.

Fakta

Hjelpearbeiderprosjektet

  • Opplæringsprosjekt i regi av Nav Nordland og NESO høsten 2023, bestående av både teoretisk og praktisk opplæring over 10 uker.
  • Målet var at deltakerne skulle kvalifisere seg til å kunne jobbe på byggeplass, og etter hvert bli hjelpearbeidere.
  • Den teoretiske delen av opplæringen inneholdt nødvendige kursing og bransjespesifikk opplæring.
  • NESO hadde ansvaret for å skaffe praksisplasser, mens NAV Nordland fant kandidater.
  • NAV Nordland dekket alle kursdeltakernes kostnader i perioden.