– Vi har lyktes veldig godt med planleggingen i dette prosjektet. Alt har gått på skinner så langt, slår distriktssjefen i Peab Bjørn Bygg Hålogaland, Trygve Nilsen, fast.

Det nye folkebadet på Vestvågøy skal i henhold til avtalen være ferdig til overlevering i desember 2025.   

– Men vi har som mål å være ferdig en god stund før den tid, vi ligger godt an, sier Nilsen.

NESO besøkte byggeplassen på Leknes sammen med Nilsen og Arild Østgård (adm. direktør Peab Bygg og regiondirektør Peab Bygg Nord) i starten av juli. Da var både arbeidet med rivning inne i den gamle svømmehallen og monteringen av betongelementer til det nye folkebadet, godt i gang.

Det gamle bassengbygget på Leknes i Lofoten var fra 1974 og overmodent for utskiftning. Kontrakten, som ble signert 13. desember 2023, var på 262 millioner kroner.

– Dette er et prosjekt av stor betydning for oss, som jeg er veldig glad for at vi får bygge. Det er også en riktig og viktig investering av Vestvågøy kommune. Dette kommer til å bli et veldig bra anlegg, mener Østgård.

Prosjektet

Prosjektet med Vestvågøy Folkebad ble utlyst som en konseptkonkurranse.

– Vi jobbet tett opp mot våre arkitekter og kom opp med et veldig bra konsept som vant konkurransen. Siden jobbet vi i et samspill i nesten ett år. Med bakgrunn i konseptet og løsningene vi tegnet ble det skrevet kontrakt på en totalentreprise 13. desember. Selve jobben på tomta startet vi i januar i år, forteller Nilsen.

Konseptet går ut på å gjenbruke den 2300 kvadratmeter store eksisterende svømmehallen, ved å bygge denne om til område for universelt opparbeidede garderober. I tillegg blir det nytt resepsjons- og kaféområde i denne delen.

– Mye av bæresystemet i den gamle hallen vil vi gjenbruke, også betongdekket og veggene i svømmebassenget. Det gamle svømmebassenget skal bli til teknisk rom. På øverste plan i den gamle svømmehallen lager vi i tillegg et multifunksjonsrom, forklarer Nilsen.

Peab Bjørn Bygg bygger nytt folkebad på Leknes i Vestvågøy. Trygve Nilsen og Arild Østgård.
Den gamle svømmehallen på Leknes er fra 1974. Nå skal hallen gjenbrukes, her skal det bygges garderober, kafe og resepsjonsområde. I selve bassenggropen blir det teknisk rom med inngang fra kjelleren.

Nybygget blir på 2500 kvadratmeter. Det skal inneholde konkurransebasseng på 25 meter med seks baner, opplærings- og terapibasseng, stupetårn, vannsklie og en velværeavdeling med boblebad, kaldkulp og badstue. 

– Den grunneste delen av konkurransebassenget vil også ha hev/senk-funksjonalitet, slik at man har mulighet til å få mer vannflate til opplæring, sier Nilsen.

Planlegging

Så langt har alt gått etter planen i storprosjektet på Leknes.

– Alt har timet veldig godt. Da kommunestyret gjorde vedtaket sitt i desember, satt vi nærmest og spant i startgropa. I januar var vi i gang. Thore Magnussen & Sønn (TMS) har vært grunnentreprenør for oss på prosjektet, de hadde heldigvis både kapasitet til å starte og mulighet til å gå på med mye mannskap i vinter. De har hentet ut enorme mengder med masser fra tomta og vi er veldig fornøyde med samarbeidet vårt med TMS, sier Nilsen.

Arbeidet med folkebadet er komplekst, med både nybygg og renovering. Alt arbeidet gjøres også på en forholdsvis liten tomt tett opp mot både E10 og fylkesvei. Det krever ekstra god planlegging og løsninger for logistikk.

– Det er en trang tomt, vi har godt trafikkerte veier på begge sider av bygget – i tillegg til eksisterende byggemasse på motsatt side. Vi var veldig glade for at vi var ferdig med sprenging, graving og uttransport av masser fra tomta, før sommertrafikken satte skikkelig inn, sier Nilsen.

God planlegging har også vært en nøkkel for at man kan holde en god fremdrift i prosjektet.

– Leknes er ikke veldig sentralt, det er store distanser for alt som skal bestilles og transporteres. Det gjør det ekstra viktig med god planlegging, påpeker Nilsen.

– Vi har lagt ned veldig mye arbeid i planleggingsprosessen, som vi nå høster fruktene av. De utførende i prosjektet har brukt mye tid på å finne de beste løsningene. Både for funksjonalitet, også med tanke på fremdrift. Vi har valgt å gå for elementløsninger på det meste, som kan produseres i fabrikk og monteres på byggeplass. Det er tidsbesparende. Vi har jobbet mye for å finne de smarte løsningene også innvending, uten at det skal gå på bekostning av kvalitet, forklarer Nilsen.

Peab Bjørn Bygg bygger nytt folkebad på Leknes i Vestvågøy. Trygve Nilsen og Arild Østgård. Det blir ikke stopp i arbeidet med folkebadet i sommer. Da NESO besøkte byggeplassen ved inngangen av juli var det full aktivitet i tomta.

Elementer

Han påpeker at det som ofte er en utfordring i prosjekter, er at man får for kort tid til å forberede og har det for travelt med å komme i gang.

– På dette prosjektet er vi der vi ønsker å være. Her hadde vi hele samspillsfasen til å gjøre oss klare. Når kontrakten ble inngått, var alle forberedt. Det er litt av årsaken til at vi kom så godt i gang. I tillegg var vi heldige med oppstartstidspunktet og at grunnentreprenøren kunne starte med en gang, sier Nilsen, og legger til at også underentreprenørene var med i hele samspillsfasen.

– Vi var ferdig forhandlet med alle partene, så da var det veldig enkelt å få satt i gang.

Målet er nå å ha nybygget tett i løpet av oktober måned, før vinteren setter inn. Til nybygget får de levert elementer fra Element Nor, som de er godt i gang med å montere.

– Vi var i gang med elementmonteringen 28. mai og all monteringen gjør vi selv. Et godt samarbeid med Byggmakker Gunvald Johansen her på Leknes, har vært viktig for fremdriften på monteringen av elementene. Vi gjorde en avtale om lagring av elementer på deres tomt. Dermed var betongelementene allerede på plass da vi var klare for montering og vi kan holde veldig god fremdrift på dette, forklarer Nilsen.

– Vi monterer nå 19 vegger per dag. Element Nor kan sende 1-2 vegger per bil av gangen. Om vi skulle hatt mellom 9 og 19 biler på veiene i sommertrafikken og inn på tomta, hadde vi laget kaos på veiene. Fremdriften hadde heller ikke vært mulig å holde. Nå har vi en løsning som gjør at vi får montert raskt. Det er et eksempel både på god planlegging og godt samarbeid med lokale aktører, sier Nilsen.   

Det 2500 kvadratmeter store nybygget skal inneholde konkurransebasseng, opplærings- og terapibasseng, stupetårn, vannsklie og en velværeavdeling med boblebad, kaldkulp og badstue. Det 2500 kvadratmeter store nybygget skal inneholde konkurransebasseng, opplærings- og terapibasseng, stupetårn, vannsklie og en velværeavdeling med boblebad, kaldkulp og badstue. 

Bassengkompetanse

Å bygge basseng er i utgangspunktet kjent for å være en krevende oppgave, det er ikke noe alle entreprenører ønsker å påta seg.

– Men der har vi en fordel med å være en del av Peab. I Sverige har vi en egen teknisk avdeling for bygging av svømmehaller - Badhusgruppen. For øyeblikket jobber de med å bygge 11 svømmebasseng i Sverige, forklarer Nilsen.

– Badhusgruppen har vært en aktiv bidragsyter også på dette prosjektet. De har også vært en aktiv sparringspartner i forhold til prosjekteringen, de har bistått med valg av løsninger og valg av materialer. De bidrar også til at vi kan unngå å gjenta feil som tidligere er gjort. Det har vært positivt for prosjektet at vi har kunnet hente denne kompetansen internt i konsernet, sier Nilsen.

– Vi i region nord i Peab har dessuten bygget Nordlysbadet i Alta og Flerbrukshuset i Vadsø med stort basseng. Ikke minst har vi bygget det digre, nye Tromsøbadet. Vi har med andre ord mye bassengkompetanse i Nord-Norge også, i tillegg til den enorme kompetanse i konsernet, skyter Arild Østgård inn.

Mange i arbeid

I utgangspunktet er prosjektet på Leknes i Lofoten underlagt distrikt Hålogaland i Peab Bjørn Bygg. Håndverkerne er primært hentet fra Harstad. Prosjektleder er Nikolai Ryvoll i Peab Bjørn Bygg, som får skryt av styringen av byggeplassen.

– Nikolai gjør en veldig god jobb, skryter Nilsen.

Peab Bjørn Bygg bygger nytt folkebad på Leknes i Vestvågøy. Trygve Nilsen og Arild Østgård.
Nikolai Ryvoll (til høyre) i Peab Bjørn Bygg er prosjektleder for det nye folkebadet. Her sammen med distriktssjef Trygve Nilsen i Peab Bjørn Bygg, Hålogaland.

På byggeplassen jobber de ansatte i skiftordning, hvor de er 14 dager på og 14 dager av.

– Vi jobber lørdager og søndager også, slik at vi får utnyttet sesongen hvor det er best å jobbe utendørs maksimalt, forteller Nilsen.

– Per i dag har vi 12 håndverkere her fra Peab Bjørn Bygg, som jobber med betongen. I tillegg er vi til stede med sju funksjonærer på det meste, som har ulike ansvarsområder. AF Decom er inne på byggeplassen med sine folk, de er underentreprenør på rivning i den gamle svømmehallen. TMS har vi nevnt på grunnarbeidet, i tillegg har vi på tekniske fag med lokale underentreprenører - Aqila på elektro og Lofoten Vann og Varme på rør, forteller Nilsen.

– Vi er opptatt av å bruke lokale krefter når vi bygger. Vi anser også oss selv som en lokal entreprenør her i Lofoten, sier Nilsen, som selv har kontorsted i Harstad.

Han er opptatt av HMS-arbeidet og god avfallshåndtering følges nøye opp på byggeplassen.

– Det skal være ryddig og oversiktlig. På Leknes har vi fått flere positive tilbakemeldinger på dette fra besøkende. Det er slik vi ønsker at det skal være, sier Nilsen.

– Hvordan opplever dere samarbeidet med Vestvågøy kommune som byggherre?

– Vi opplever å ha en svært god dialog både med kommunen og andre samarbeidspartnere i dette prosjektet. De har med seg WSP som byggherreombud og samarbeidet har fungert helt utmerket. At det har vært samme organisasjon gjennom hele samspillet og nå også inn i utførelsen, er en stor fordel, sier Nilsen.

Peab Bjørn Bygg bygger nytt folkebad på Leknes i Vestvågøy. Trygve Nilsen og Arild Østgård. Peab Bjørn Bygg er godt i gang med monteringen av elementer på byggeplassen. I skrivende stund monteres det 19 elementer daglig.

Tilleggsprosjekt

Rett før sommerferien vedtok kommunestyret i Vestvågøy å også rehabilitere idrettshallen, som ligger i tilknytning til den gamle svømmehall. Dette medfører en tilleggsordre på ca. 30 millioner for Peab Bjørn Bygg.

– Det er en relativt stor endring i bestillingen, som gjør at vi må ha flere folk inn. Vi må se på nytt på hvordan vi skal løse alt bemanningsmessig. I den nye bestillingen skal hele fasaden renoveres, sportsdekket i idrettshallen skal skiftes og alle garderobene i tilknytning til idrettshallen skal totalrenoveres. Idrettshallen er i likhet med svømmehallen fra 1974, så det blir et stort løft for idretten å få pusset opp denne, slår Nilsen fast.

Hallen må imidlertid stenges helt for alle brukere i anleggsperioden. Målet blir derfor nå å gjøre idrettshallen ferdig så raskt som mulig.

– Denne bestillingen er så ny at alle detaljene ikke er helt avklart. Men målet må være å få idrettshallen ferdig så raskt som mulig – også før svømmehallen. Oppussingen av denne vil innebære utfordringer både for skolen og idretten, så vi må jobbe for å kunne åpne den igjen så raskt som mulig. Det er sannsynlig at vi kan starte arbeidet med hallen rett etter sommerferien, med mål om å ferdigstille så raskt som det er mulig, sier Nilsen.

Fasaden på bygget er arkitektonisk vernet. Bygget ble i sin tid tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig, mest kjent for å ha tegnet Ishavskatedralen i Tromsø.

– Alt skal derfor fremstå som det opprinnelig var. Det blir en ekstra utfordring, men den tar vi, avslutter Nilsen.

Fakta

Vestvågøy Folkebad

Omfang: Tilbygg på 2500 kvm og ombygging på 2300 kvm
Byggherre: Vestvågøy kommune
Kontraktssum: 268 mill eks. mva inkl. forprosjekt.
Entrepriseform: Totalentreprise
Sted: Leknes
Prosjektleder: Nikolai Ryvoll
Anleggsleder: Vegar Søfting Yttermo
Oppstart: Desember 2023
Ferdigstillelse: Desember 2025