Alta hadde allerede fått en god forsmak av sommervær da vi møtte driver og eier Geir Svendsen sammen med alle sine fem sønner i kontorlokalene på Aronnes i Alta. Firmaet er bygget stein på stein, og har gradvis vokst seg til en stor aktør. I dag er Geir Svendsen Entreprenør totalentreprenør, med Finnmark og Nord-Troms som sitt geografiske nedslagsfelt.

– Men vi har også hatt prosjekter både i Tromsø og på Svalbard. Vi driver med nybygg og restaurering innen alt fra industri/næringsbygg, skoler, barnehager, til leilighetsprosjekt og boligblokker, sier Stian Svendsen, eldste mann i søskenflokken.

Brødrene Stian, Tomas, Fredrik, Svein og Rune deltar innen de fleste områder i bedriften: ledelse, administrasjon, prosjektledelse, anbudsregning, teknisk tegning og tømrerbas-arbeid. Samtlige har svennebrev i tømrerfaget i bunn, og flere har videre utdanning i form av fagskole, ingeniør innen byggfag eller mesterutdanning i tømrerfaget.

Beskrivelsen familiebedrift er altså ingen overdrivelse. Geir Svendsen er selv daglig leder og har også med seg kona Inger Svendsen som økonomileder.

– I utgangspunktet hadde jeg ikke sett for meg at bedriften skulle bli så stor som den har blitt. Men så har guttene etter hvert valgt faget, kommet inn og vært med på å utvikle veien videre. Jeg har forsøkt å gi dem passende oppgaver fortløpende og de har tatt mye ansvar. Vi har bygget firmaet opp gradvis over mange år, ved å stadig regne på større og større jobber. Da har det også blitt behov for mer folk, sier Geir.

Oppstart

Han etablerte Byggmester Geir Svendsen tilbake i 1996.

– Før den tid hadde jeg og en kompis et firma som et Fagbygg fra 1986-1992, som vi da valgte å avvikle. Jeg jobbet så i et annet entreprenørselskap frem til jeg valgte å starte for meg selv, forteller Geir, som i oppstartfasen var eneste ansette i firmaet.

– Den første jobben var å løfte en fjøshimling mens kyrene sto på bås, mimrer han tilbake.

For hans egen del var det litt tilfeldigheter som gjorde at han endte opp med å bli tømrer. Han hadde egentlig møbelsnekker som sitt førstevalg, men kom ikke inn.

– Jeg kom isteden inn på tømrer, og slo meg til ro med det. Da jeg likevel fikk tilbud om møbelsnekker, valgte jeg å ikke bytte. Det har jeg ikke angret på. Å være tømrer er et kjempefint yrke. Det varierer både med prosjekter og steder man drar til, og hvordan man innretter og rigger seg til. Man opplever mye og møter mange ulike folk. Byggebransjen er veldig artig og interessant, slår han fast.

Geir Svendsen etablerte firmaet sitt under navnet Byggmester Geir Svendsen i 1996. Snart 30 år senere har firmaet vokst seg til en stor aktør i Finnmark og Nord-Troms.
Geir Svendsen etablerte firmaet sitt under navnet Byggmester Geir Svendsen i 1996. Snart 30 år senere har firmaet vokst seg til en stor aktør i Finnmark og Nord-Troms.

Siden Geir startet som tømrer har det vært en rivende utvikling i bransjen.

– Jeg fikk med meg litt av tiden hvor man enda spikret alt for hånd. Men etter et år eller to investerte jeg i min første spikermaskin. Jeg tok opp lån i banke på 5000 kroner for å kjøpe den første, minnes Geir.

– I min startfase bar man det meste på byggeplass, nå løftes det meste med kran. Mye har også skjedd i forhold til prefabrikkering, slår Geir fast.

– Du må også ha vært ganske tidlig ute med bruk av faks og datamaskin? skyter Stian.

– Ja, jeg investerte i faks tidlig og det var en stor fordel den gang. Da var man ikke avhengig av å være nær telefonen for å være tilgjengelig. Den gang var det jo verken mobil eller epost. Men i perioden hvor jeg hadde kontor hjemme, var det ikke like populært når den begynte å kvitre om natten, humrer Geir.

I startfasen, hvor firma hadde samme adresse som familiens hjem, ble også barna godt opplært i hvordan man skulle håndtere telefonselgere.

– Vi lærte oss tidlig å sile ut hvem pappa ville snakke med, røper Stian.  

– Vi lærte oss et standardsvar: Hvis det er noe du vil selge, så er vi ikke interessert. Men jeg husker godt en gang jeg bommet litt, da viste «selgeren» seg å være en som hadde fått taket blåst av, innrømmer Fredrik.

– Da var vi mer interessert, konstaterer Geir.

– Vi fikk jobben til slutt, ja, smiler Fredrik.

Kontorlokalene bedriften holder til i på Aronnes ble kjøpt i 2004.

– Det var en god investering, det var opprinnelig et kaldlager som vi har bygget om, forteller Stian.

Fra venstre: Stian Svendsen, Tomas Svendsen, Fredrik Svendsen, Svein Svendsen og Rune Svendsen.
Alle fem sønnene til Inger og Geir Svendsen jobber i familebedriften. Fra venstre: Stian Svendsen, Tomas Svendsen, Fredrik Svendsen, Svein Svendsen og Rune Svendsen.

Inger er sentral

Når Anbudet besøker entreprenørfirmaet, er Inger Svendsen bortreist. Men både Geir og sønnene trekker frem hennes rolle som økonomileder i firmaet som viktig.

– Det er gull verdt å ha noen som har den kunnskapen og kan stille både de rette og de kritiske spørsmålene med tanke på økonomi, slår Stian fast.

– Inger var hjemme med guttene i ca. 10 år da de var små, men tok revisorutdanningen desentralisert i Bodø i samme periode. Hun kunne dermed bidra med sin kompetanse og etter hvert ta dette viktige ansvaret, forklarer Geir.

Hun har tidligere jobbet som revisor i deltidsstilling og samtidig hatt administrative oppgaver i familieselskapet.

Ingers desentralisert studie gjorde at Geir i enkelte perioder måtte håndtere både jobb og hjem med fem gutter alene – noe guttene husker godt.   

– Da måtte det noen skippertak til før hun skulle komme hjem, minnes Stian.

– I de periodene ble det laget store søndagsmiddager som ble varmet opp resten av uka også, innrømmer Geir.

Familiebedrift

I tillegg til de syv familiemedlemmene, er også andre slektninger ansatt i Geir Svendsen Entreprenør.

– Tidvis kan det kanskje bli litt mye familie. Vi har jo mange andre ansatte også, så vi må passe på at de ikke føler seg tilsidesatt, sier Geir.

– Vi etterstreber å inkludere alle og det tror jeg vi lykkes ganske bra med. Vi har en god og stabil grunnstamme av ansatte i bedriften, sier Stian, som selv synes det er fint å jobbe tett på egen familie.

 – Vi er en familie som er tett på hverandre og kjenner hverandre godt. Det trives jeg veldig godt med, sier han.

– Tidligere ble det mye jobbsnakk også hjemme, men vi er blitt litt flinkere til å legge det vekk, mener Svein.

– Det å drive firma er jo en livsstil, det er ikke en 8-16 jobb, slår Stian fast.

Rekruttering

Sønnene er tydelig på at det hadde vært fullt mulig å velge andre yrkesveier. Samtidig legges det ikke skjul på at det ble godt tilrettelagt for at de skulle fatte interesse for yrket. I barndommen var det mye hyttebygging i skogen.

– Du kan si at vi hadde tidlig fokus på gjenbruk. Vi tok i hvert fall med oss rester av material og spiker som kunne brukes på ny, for å bygge hytter. Vi fikk egne, små hammere som vi var veldig stolte og kry av, så interessen for å bygge fikk vi tidlig, forteller Stian.  

Alle de fem sønnene har fra 13-14-årsalderen hatt sommerjobb i firmaet og på den måten funnet sin vei inn i yrket.

– Det var viktig for meg at ungene fikk være med og lære seg å jobbe, sier Geir, som gjerne skulle sett at flere barn fikk lov til å prøve seg litt på snekring allerede fra barnehagealder.

– En god ide hadde vært å utstyre barnehagene med litt materialer og spiker. Kanskje kunne en tømrer komme innom av og til for å vise litt. Det hadde vært bra for rekrutteringen til faget, mener han.

Bedriften er opptatt av rekruttering. I skrivende stund har de fire lærlinger.

–  Vi etterstreber å ta inn lærling hvert år, vi ønsker å gi ungdommen sjansen. Mange av våre nøkkelpersoner har vært her helt fra lærlingetid, tatt fagbrevet og utviklet seg videre til å kunne ta andre roller i firmaet. Rekruttering er noe man må jobbe med kontinuerlig, slår Stian fast.  

Guttene har fra barnsben vært opptatt av bygging. Her ser vi Rune i husken, Svein nede til høyre, Fredrik i toppen av stativet, og de største guttene Tomas og Stian sittende på taket. Foto: Privat
Guttene har fra barnsben vært opptatt av bygging. Her ser vi Rune i husken, Svein nede til høyre, Fredrik i toppen av stativet, og de største guttene Tomas og Stian sittende på taket. Foto: Privat

Også han mener at det er viktig at barn og unge får prøve seg mer praktisk tidlig.

– Jeg tror mange passer bedre i praktiske yrker enn teoretiske. Men slik skolen legges opp i dag er det mye teori og dermed mange som faller litt utenfor. Det tror jeg gjelder både for jenter og gutter, mener Stian.

Stian og Tomas fikk tidlig prøve seg med hammer og spiker. Foto: Privat
Stian og Tomas fikk tidlig prøve seg med hammer og spiker.

Valgte veien selv

Geir har fått alle fem sønnene inn både i bransjen og egen bedrift. Men det var ikke en selvfølge for alle å velge tømrerfaget.

– For min del sto valgt mellom kokk og tømring, men jeg har aldri angret på at jeg valgte byggfag, sier Stian.

– Jeg tror ingen av oss har opplevd å bli påtvunget faget. Selv så jeg for mye å jobbe innenfor oljenæringen, men fylkeskommunen ville ikke kjøpe skoleplass til meg. Da ble tømring min plan B, noe jeg ikke har angret på, samstemmer Rune.

Svein var NESO-lærling på det aller første kullet til NESO Lærlingeskole.

– Det er mye å navigere i når man skal velge en retning for utdanning. Siden jeg hadde hatt sommerjobber i firmaet føltes det trygt å velge den retningen som jeg allerede hadde litt kjennskap til, sier Svein, som ble nordnorsk mester for lærlinger i byggfag i 2011.

Vekst

Det første store byggeprosjektet til firmaet var Bjørnemyra-prosjektet tilbake i 2002-2003.

– Der bygde vi 18 leiligheter. Jeg minnes at vi var ti prosent lavere enn konkurrenten i anbudet, sier Geir.

Stian husker også prosjektet godt.

– Det var med det prosjektet firmaet tok steget inn i større boligbygging. Der la vi mye av grunnlaget for det vi driver med i dag. Jeg startet som lærling på det prosjektet og Fredrik kom også inn i bedriften mens vi holdt på der, minnes han.

– Vi gjorde en god jobb og da ballet det fort på seg med byggetrinn to og tre i samme prosjekt, legger Fredrik til.

Siden har bedriften gradvis vokst og hatt en rekke større byggeprosjekter. Det har vært prosjekter både i egen regi og som totalentreprenør for andre aktører.

Elvekanten

 I dag har firmaet ca. 50 ansatte og akkurat fullført byggetrinn 2 på Elvekanten. Med Elvekanten-prosjektet har de bygget og utviklet et nytt boligområde i egen regi, der hvor Kronstad Camping tidligere var lokalisert.

– Det er et av de største boligprosjektene vi har hatt. Nå har vi ferdigstilt 83 leiligheter, byggetrinn to ble fullført i april. Til sammen regner vi med at det skal bli omkring 160 boenheter, i tillegg til ett næringsbygg på området, forklarer Stian, som er veldig fornøyd med den totale løsningen de kan levere for området.

– Området har en flott beliggenhet ved Tverrelva, hvor vi også opparbeider flotte fellesarealer. Det er gode løsninger med parkeringskjellere, hvor man har lett tilgang til heis opp til leilighetene. Leilighetene har gode planløsninger, som vi ser kjøperne setter pris på. Det er også god kvalitet på materialvalgene, akustikken er bra – det er lite lyd fra naboene. Vi ser at flere av de som kjøpte i byggetrinn 1 også har valgt å investere i byggetrinn 2, noe vi ser som en bra attest, slår Stian fast.  

Elvekanten ligger idyllisk til ved Tverrelva i Alta. Her har Geir Svendsen Entreprenør bygget 83 boenheter så langt. Her står Stian Svendsen foran et av leilighetsbyggene på Elvekanten.
Elvekanten ligger idyllisk til ved Tverrelva i Alta. Her har Geir Svendsen Entreprenør bygget 83 boenheter så langt. Her står Stian Svendsen foran et av leilighetsbyggene på Elvekanten.

Utvikling

Stian og kollegene i Geir Svendsen Entreprenør ser lyst på fremtidsutsiktene.

– Vi har bra med arbeid fremover også. Akkurat nå er vi i gang med et større boligprosjekt «Nordtoppen» i Alta for boligbyggelaget Bonord. Der skal vi bygge 22 leiligheter. I tillegg har vi et oppdrag i et næringsbygg hvor vi bygger om kontorlokaler, forteller Stian.

De har også nye prosjekter i egenregi under oppseiling.

– Vi skal bygge videre på Elvekanten etter hvert. Vi har også Skogtun-Lille Komsa som vi håper å lansere i høst. Der er planen å bygge 45 leiligheter, men vi vil være avhengig av salg før vi kan gå i gang med byggingen, sier prosjektlederen, som ikke legger skjul på at Entreprenør Geir Svendsen trives med å bygge i egen regi. De har ikke opplevd markedet like vanskelig som mange andre aktører i bransjen de siste årene.

– Vi har solgt jevnt og trutt på våre prosjekter her i Alta, vi har nok derfor en mer positiv tilnærming akkurat nå enn mange utbyggere andre steder. Vi vet jo at det er boligmangel. Om renta snur samtidig som folk får høyere lønn, kan det bli veldig bra for de som tør å kjøre i gang med prosjekter nå, mener han.  

– På den andre siden er det dyrt å bygge nå, noe som gjør at mange utbyggere vil sitte igjen med lite. Det er utfordringer og en avveining man må gjøre, slår Stian fast.   

Miljø og teknologi

Entreprenøren omsatte for ca. 140 millioner i 2022 og noterte da et årsresultat på nesten 9,5 millioner kroner. Tallene for 2023 er ikke offentlige i skrivende stund.

– Men jeg kan bekrefte at det har gått bra i 2023 også og at vi er fornøyde med at vi tjener penger på det vi gjør, sier Stian Svendsen.

For å kunne møte morgendagens krav til entreprenører er bedriften opptatt av å holde seg oppdatert både på teknologi og kravene som møter aktørene i bransjen på miljø.

– Vi ble sertifisert som Miljøfyrtårn ved hjelp av NESO allerede for tre år siden, nå har vi nettopp vært igjennom vår første resertifisering. Det var en litt større jobb, men det er noe som man må henge med på i dagens marked, slår Stian fast.

– Som Geir nevnte, har vi alltid vært frempå i forhold til teknologisk utvikling også. Vi har mange digitale systemer som hjelper oss i hverdagen, men vi etterstreber at det største fokuset skal være på byggedriften. Det er tross alt på byggeplassene verdiene skapes. Det nytter ikke å ha all verdens systemer om man ikke jobber strukturert og godt på byggeplassen, sier Stian.  

Byttet navn

I 2019 endret vi navn på selskapet fra Byggmester Geir Svendsen AS til Geir Svendsen Entreprenør AS.

– Det var et grep vi valgte å ta fordi vi med byggmesternavnet opplevde å bli tatt for å være småhusbygger, på et tidspunkt hvor vi stort sett bare jobbet med større boligprosjekter og næringsprosjekter, forklarer Stian.

– Det var også en fin anledning til å friske opp logoen vår og få en litt mer moderne stil. Det var et bra grep for oss i forhold til markedet vi har, legger han til.

Selv om noen av dem var inne på tanken om å velge andre yrkesretninger, har alle brødrene endt opp i byggebransjen og familebedriften. Fra venstre: Stian Svendsen, Fredrik Svendsen, Rune Svendsen, Geir Svendsen, Tomas Svendsen og Svein Svendsen.
Selv om noen av dem var inne på tanken om å velge andre yrkesretninger, har alle brødrene endt opp i byggebransjen og familebedriften. Fra venstre: Stian Svendsen, Fredrik Svendsen, Rune Svendsen, Geir Svendsen, Tomas Svendsen og Svein Svendsen. 

Entreprenøren kjørte en grundig prosess internt før de gjorde endringen.

– Vi vurderte også å ikke ha et personnavn i firmanavnet. Det var nok pappa som var mest innstilt på å endre dette, men vi guttene ønsket å beholde navnet hans som en del av firmanavnet. Dermed ble det slik, sier Stian.

Takknemlig

Med hele fem sønner i driften ligger det godt an til at familiebedriften er i gode hender den dagen Geir selv ønsker å trappe ned. Men foreløpig har han ingen planer om å bli pensjonist.

–  Jeg har en kompis som sier at han driver og jobber seg ned mot 100 prosent stilling. Den øvelsen kjenner jeg igjen og den er jeg nå omtrent i mål med, sier Geir, som avslutningsvis utrykker at han har mye å være takknemlig for:

– Kona mi og sønnene våre. En god oppvekst med 12 søsken, der vi tidlig lærte oss praktisk arbeid. Å ha helse til å kunne arbeide og at vi alltid har hatt nok arbeid - vi har aldri måttet permittere. Jeg er også takknemlig for alle mulighetene jeg har fått til å jobbe med gode samarbeidspartnere. Og sist, men ikke minst alle våre ansatte, avslutter Geir.