– Hvis man er god på arbeidsmiljø tiltrekker man seg flinke folk og beholder flinke folk, sier Nina Furulund Eriksen, som er HR-leder i Kivijervi Entreprenør. 

Nina Furulund Eriksen, Kivijervi EntreprenørAlta-entreprenøren har opparbeidet seg et godt rykte for arbeidet de legger ned i rekruttering av lærlinger, og har hvert år et stort antall lærlinger som søker seg til bedriften. 

– På det meste har vi hatt oppimot 30 søkere i året. Vi kaller inn absolutt alle som søker til intervju, og bruker ca. en time på hver. Da presenterer vi oss og bruker tid på å bli litt kjent. Å vise at vi tar alle på alvor mener vi er en nøkkel for å opparbeide seg et godt rykte, sier Furulund Eriksen. 

– Vi legger ned mye arbeid i rekrutteringen, fordi det gir oss det beste utgangspunktet for å sikre oss gode fagfolk. Når vi tar inn lærlinger får vi være med på å forme dem, og det har utrolig mye å si. Så håper vi alltid at arbeidet vi gjør når de er lærlinger gjør at de ønsker å bli hos oss også etter at de har tatt fagbrevet, slår hun fast. 

Fadderordning og kompetanseplan 

I dag har Kivijervi 65 medarbeidere, hvorav ti er lærlinger. Hvor mange lærlinger de har inne kan variere litt, men bedriften har ligget stabilt på dette antallet de siste årene.  

– Det første som skjer når vi tar inn en lærling er at de får tildelt en fadder i bedriften. Fadder og lærling skal være på samme prosjekt. Fadderen har også inngått en skriftlig avtale, og vet hva som forventes av han eller henne. De skal både ta seg tid og vise omsorg. Etter hvert blir behovet for fadder mindre, det er særlig viktig i starten, sier Furulund Eriksen.  

Lærling Even Solheim i aksjon ute på byggeplass.Ved oppstart sørger de også for at lærlingen har arbeidstøy og verktøyet som trengs, lærlingene skal føler seg både sett og ivaretatt.  

– Vi starter også alltid med en oppstartsamtale, hvor vi avklarer forventninger. I samtalen er vi blant annet innom holdninger, arbeidsoppgaver og viktigheten av å komme tidsnok til jobb. Allerede i utvelgelsesprosessen snakker vi også om bortearbeid, som ikke alle lærlingene er like komfortable med. Det er viktig å avklare om de er innstilt på dette, sier Furulund Eriksen. 

Å legge en kompetanseplan for lærlingen mener hun er både viktig og motiverende.  

– Den skal si noe om hva de skal igjennom, når de skal gjennomføre dette og hvordan vi sammen skal nå målene som settes. Jeg tror det er motiverende for lærlingene å se at de ikke bare skal skru gips, selv om det også er en del av det å være lærling. De skal få være med på alt. Vi har også utviklingssamtaler og halvårssamtaler, i tillegg til at lærlingene deltar i medarbeiderundersøkelse og medarbeidersamtaler på lik linje med alle andre ansatte, sier HR-lederen, som også understreker hvor viktig et godt og inkluderende arbeidsmiljø er. 

– Lærlingene skal behandles som vanlige ansatte. Vi snakker også tidlig om hva de vil videre, og gir muligheter for kursing i lærlingperioden, sier Furulund Eriksen. 

Arbeidsmiljø 

Kivijervi Entreprenør gjør mange ting for å være en attraktiv arbeidsgiver for alle ansatte.   

– Vi har selvfølgelig konkurransedyktige betingelser, gode pensjonsordninger og så videre. Men, tilbakemeldingene vi får fra folk som søker seg hit og de ansatte, er at arbeidsmiljøet vårt er unikt.  Arbeidsmiljø bygges stein for stein, vi har brukt mye tid på dette, forklarer Furulund Eriksen.    

Celina Øvergård og de øvrige lærlingene til Kivijervi har egen kompetanseplan som skal sikre varierte arbeidsoppgaver og dermed en allsidig opplæring. For fire år side startet Kivijervi med medarbeiderundersøkelse, og alle de tre første årene har de fått gode tilbakemeldinger. Årets resultater er i skrivende stund ikke klare, men medarbeiderundersøkelsen har blitt et viktig verktøy for å beholde og videreutvikle arbeidsmiljøet.  

– I undersøkelsen måler vi blant annet arbeidsforhold og oppgaver, oppfølgning fra leder, personlig utvikling, trivsel, arbeidsmiljø med mer. Vi legger inn nye temaer hvis vi ser det er ett behov for det. For eksempel var det en periode en del misnøye omkring boforhold på bortejobb. Da tok vi det inn som en egen bolk.  Ut fra resultatene i undersøkelsen lager vi i samarbeid med de ansatte en handlingsplan for hvordan vi skal komme i mål på kort og lang sikt, forklarer HR-lederen.  

Entreprenøren har også laget et eget årshjul for å sette aktiviteter som er viktig for arbeidsmiljøet i system. De er også opptatt av å ha fokus på å se hver enkelt ansatt.  

– Et eget tema i medarbeidersamtalen er sosiale aktiviteter, hvor alle har mulighet til å komme med innspill. Vi har teambuilding med i det meste vi gjør. For eksempel arrangerer vi intern fotballturnering hvor vi spiller prosjekt mot prosjekt, rebusløp i Kompani Lauritsen-stil, golfturnering, turdag i slalåmbakken og så videre, forklarer Furulund Eriksen.  

– Vi starter også alltid julebordet med en lagkonkurranse. Denne gangen var det å lage en julestjerne, året før bygging av pepperkakehus. Da var det mange faktorer lagene ble målt på, som HMS og kvalitet, estetikk, prosjektering, materialbruk og bærekraft, forklarer Furulund Eriksen. 

– På julebordet har vi også hvert år kåring av årets leder, årets lærling, årets kollega, årets humørspreder og årets mest kvalitetsbevisste. Da blir man stemt frem av kollegaene, så det henger høyt, legger hun til.    

En faktor som hun ikke er i tvil om at er viktig for arbeidsmiljøet, er at de også har et brukbart antall kvinner på arbeidsplassen. 

– Vi er 16 prosent jenter i bedriften, det er utvilsomt en faktor. I bransjen mener jeg vi fortsatt har litt å gå på når det kommer til hvordan vi snakker om jenter. Der må vi skjerpe oss om vi skal få tak i enda flere. Vi må for eksempel slutte å fokusere på utseende, sier Furulund Eriksen, som også tar inn praksiselever fra både ungdomsskolen og videregående skole.  

– Akkurat nå har vi en jente fra ungdomsskolen og en fra videregående, som begge er her i praksis en dag i uka. Vi håper de på sikt skal bli lærlinger, sier HR-lederen.  

Utfordringer 

Furulund Eriksen understreker viktigheten av å stille krav fra dag en når man tar inn lærlinger.  

– Det er mange fallgruver. At man ikke stiller krav fra dag en mener jeg er den største. Mange av ungdommene som kommer rett fra ungdomsskolen eller videregående skole har vært vant til at foreldrene rydder vei for dem. De har fått alt tilrettelagt, og er vant til at verden dreier seg rundt dem. Da kan overgangen til arbeidslivet være stor, fastslår hun. 

– Da er det mange som trenger korrigeringer og hjelp til å forstå hvordan arbeidslivet og voksenlivet fungerer. Det er ikke uvanlig at vi har samtaler omkring kosthold, søvn og fravær. Det ligger mitt hjerte veldig nært at alle skal få en god vei inn i arbeidslivet.  Man må ikke vegre seg for å si fra og ta de litt ubehagelige samtalene, sier Furulund Eriksen, som har tatt grep for å oppdra både læringer og foreldrene. – Vi har gitt beskjed om at vi ikke skal ha foreldrene springende rundt i lokalene våre eller på byggeplasser. Hvis man er syk skal man gi beskjed selv, det er det ikke mamma som skal ringe. Særlig det første året er det gjerne mye oppdragelse før ting faller på plass, fastslår Furulund Eriksen.   

– Mye handler gjerne om lærlinger når rekruttering er tema, men dere gjør sikkert en del andre grep også for å få tak i flinke folk?  

– Et grep vi gjør er å invitere ingeniørstudenter ved universitetet til å skrive oppgaver for oss. Både på bachelor- og masternivå. Vi tar ikke inn mer enn vi har kapasitet til å håndtere, men har hatt samarbeid med studenter fire år på rad nå. Det er en fin måte for dem å bli kjent med bedriften, og for oss til å bli kjent med dem, slår Furulund Eriksen fast.  

– Vi ansetter også hjelpearbeidere. I 2022 har vi kunnet tilby alle hjelpearbeidere som ønsker å ta fagbrev å gjøre dette gjennom et samarbeid med fylkeskommunen, forteller Furulund Eriksen, som skryter av ledelsen i Kivijervi Entreprenør som prioriterer fokus på arbeidsmiljø.  

– Ledelsen vår har stort fokus på at de ansatte skal ha det bra. Når man bruker mye tid med medarbeiderne, er det lett å se hvis det blir en endring. Da er det lettere å stille opp å hjelpe hvis noen havner i en situasjon hvor de behøver ekstra bistand, mener Furulund Eriksen.  

– 2022 var et hektisk år, jeg fikk ikke jobbet så mye med arbeidsmiljøet og lærlingene som jeg skulle ønsket. Nå ser jeg fram til å sette i gang med nye prosjekter, dette er ikke noe en kan ta lett på.  Arbeidsmiljøet er det som gjør at folk blir og trives på jobb. De ansatte er våre fremste ambassadører for ny arbeidskraft, når de er fornøyde blir vi en attraktiv arbeidsgiver, avslutter Furulund Eriksen.  

Dag Robel Nilsen og de øvrige lærlingene har alle hver sin fadder i bedriften, som har ansvar for å følge opp sin lærling både faglig og sosialt.